En dikt av Arsenij Tarkovskij

Отвечал Britt-Marie Ingden
Fråga: 
Hej. Jag har en vän som behöver hjälp. Han ska göra musik där en del av verket ska bestå av en dikt av Arsenij Tarkovskij. Dikten är uppläst i filmen Spegeln av Andrej Tarkovskij. Här är en länk till inläsningen från filmen: http://www.artechtus.com/arseny/ Vad min vän undrar är om det går att hitta vilken dikt det är samt om det är möjligt att hitta själva texten, för att kunna få den inläst till musikverket, och även om det går att får svar på om översättningen är korrekt och bra. Här kommer översättningen (avskriven från filmens textremsa). Människans kropp är ensam, Själen har tröttnat på den, på dess öron och ögon, på dess hud och skelett. Själen flyger mot himlen, tillsammans med fåglarna, och hör genom sitt levande fängelse skogar och ängar, sjöar och hav. Själen kan inte vara utan kropp. Den är dess handlingar, tankar, inspiration. Men gissa en gåta: vem kan återvända, vem dansar tomheten? Jag drömmer om en annan själ, i andra kläder: och den brinner, går från blygsamhet till hopp, som eld, utan skuggan, går den bort, och lämnar till minnet en syrenkvist på bordet. Spring lilla barn, tänk inte om stackars Eyrydike, Spring vidare på jorden, och den ska svara på vart ditt steg, med stor glädje, Glatt sjunger jorden för dig.
Svar: 

Tack för din intressanta fråga.

Efter lite efterforskningar har vi inom den ryska frågetjänsten av ”Bibblan svarar” hittat dikten både i ryskt original och på svenska fint tolkad av Per-Arne Bodin.

Det ryska originalet hittar du bland annat i ”Tarkovskij, Arsenij
Zvezdy nad Aragatsem : perevody i stichi, 1988 s.: 200.” Boken finns att låna på Internationella biblioteket i Stockholm.
Texten finns även via denna länk http://www.ruthenia.ru/60s/tarkovskij/evridika.htm

På svenska heter dikten Eurydike och ingår i diktsamlingen ”En klase syrener”. Den finns att låna på Stadsbiblioteket och Kungsholmens bibliotek i Stockholm.
En kollega på Kungsholmens bibliotek har skannat in dikten och jag skickar den i separat mail till dig eftersom det inte går att bifoga filer i svarsformuläret.

Hoppas det räcker som underlag för din vän att genomföra sitt projekt.
Och bjud gärna in oss till uruppförandet

Hälsar Britt-Marie Ingdén-Ringselle
PUNKTmedis/Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm

12 Март 2014 - 12:04